"ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ" ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ



ΕΝΑ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΚΑΙ ΕΥΧΡΗΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ 100 Lit ΕΙΔΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΤΟΥ

Η ονομασία "Χειρότερος Εχθρός" της Φωτιάς αποδόθηκε μετά το ολοκαύτωμα του έτους 2007, από το Ελληνικό Δίκτυο Ασφαλούς Πυροπροστασίας, σε μια πιο σύγχρονη τεχνική αντίληψη για την γρήγορη αντιμετώπιση δασικών, περιαστικών και αστικών πυρκαγιών, με τον συνδυασμό νέων ευέλικτων, οικονομικών πυροσβεστικών μέσων και ενος αποτελεσματικότερου κατασβεστικού υλικού που χρησιμοποιείται σε αυτά.

Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η τυποποίηση της πυροσβεστικής αυτής μεθοδολογίας, δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού έχει ήδη προηγηθεί στα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, η δημοσίευση απόψεων και αναλύσεων διαφόρων ελλήνων επιστημόνων, ειδικών για την καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις μικτές ζώνες δασών/ οικισμών, που αναφέρονται συγκεκριμένα στην ανάγκη της χρήσης ευέλικτων πυροσβεστικών μέσων που θα βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς, δηλαδή σε χρονική απόσταση μικρότερη των 15 λεπτών της ώρας.

Σήμερα, μετά από 2 χρόνια, άρχισε να υλοποιείται η αντίληψη αυτή του Ελληνικού Δικτύου Ασφαλούς Πυροπροστασίας, με την συμπαράσταση μόνον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (sponsoring επιχειρήσεων).

Στο ιστολόγιο αυτό παρατίθενται στοιχεία που βοηθούν στην καλύτερη αξιολογήση της συγκεκριμένης μεθοδολογίας, από τους Ενδιαφερόμενους.

Η απλή σκέψη που πηγάζει από διάφορες εικόνες του παρελθόντος, οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι οι απλοί άνθρωποι που έχασαν την περιουσία τους το έτος 2007, προσπάθησαν αλλά δεν μπόρεσαν να ενεργήσουν, μέσα και γύρω από την ιδιοκτησία τους, την ώρα που έπρεπε, με δυναμικά πυροσβεστικά μέσα. Εξ' άλλου, περιουσίες καταστρέφονται, όταν καίγονται σταθμευμένα οχήματα και επιχειρήσεις, επειδή οι παρευρισκόμενοι δεν διαθέτουν τα δυναμικά μέσα κατάσβεσης της φωτιάς, την ώρα που πρέπει.
Τέλος, η αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων δασικών φωτιών από τους ιδιώτες εθελοντές ή τις τοπικές δημοτικές δυνάμεις, θα ήταν απλούστερη, οικονομικότερη και ασφαλέστερη.

Με το βλέμμα και τον νου στραμμένο στην παγκόσμια έρευνα, ενα σύγχρονο πολυμέσο εντατικής πυρόσβεσης (intensive fire extinguishing) τεχνολογίας P.H.A.G, σχεδιάστηκε ειδικά το έτος 2006 από την τεχνολογική εταιρεία H.A.E.S, με στόχο να επιτύχει βρισκόμενο στα χέρια ενημερωμένων απλών ανθρώπων, με τον οικονομικότερο ασφαλή τρόπο και με ελάχιστη εξωτερική τεχνική υποστήριξη, στην ενεργητική και παθητική πυροσβεστική άμυνα, χωρίς εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια ή την ενέργεια υγρών καυσίμων.

Η χρήση του πολυμέσου με ιδιωτική πρωτοβουλία και παράλληλα με ότι προκύπτει από την υποχρέωση του Κράτους προς τον Πολίτη, μπορεί να σώζει ζωές και περιουσίες, χρησιμοποιούμενο νωρίτερα από την επέμβαση της Πυροσβεστικής Αρχής, η οποία δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε χρόνο μικρότερο των 30 λεπτών της ώρας.

Μετά το έτος 2008, η εταιρεία H.A.E.S συμμορφούμενη στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 304/2008/ΕΚ για την χρήση των αερίων του θερμοκηπίου που χρησιμοποιούνται στα πυροσβεστικά συστήματα, αναμόρφωσε πλήρως το πολυμέσο πυροσβεστικής διαχείρισης εκτεταμένης φωτιάς, ώστε αυτό να λειτουργεί με χαμηλή πίεση αδρανών αερίων, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο, την χρήση των οικολογικών φθοριούχων αερίων (HFS's) που προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό του πολυμέσου.

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πυροσβεστικό μέσο που κατηγοριοποιείται μεταξύ των πυροσβεστήρων και των πυροσβεστικών οχημάτων, ειδικά σχεδιασμένο για πυροσβεστική εφαρμογή του, με βελτίωση της κατασβεστικότητας του νερού.
Ειδικότερα, η κατασβεστική επίδοση του νερού σε στερεά και υγρά καύσιμα, βελτιώνεται τουλάχιστον 5 φορές (ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης) με την χρήση συγκεκριμένου οικολογικού χημικού υγρού.

Το χημικό υγρό FLAMEOUT, είναι ακίνδυνο και χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες αναλογίες.
Εφαρμόζεται προς κατάσβεση της φωτιάς στερεών και υγρών καυσίμων, με την τροχήλατη διάταξη CADDY PHAG, δυναμικότητας αποθήκευσης 100 Lit (2Χ50 Lit), σε αραίωση: 1 μέρος σε 9 μέρη νερό.
Επίσης, χρησιμοποιείται στην μεταφερόμενη διάταξη MOBILE PHAG, δυναμικότητας αποθήκευσης 24 Lit (2X12 Lit), σε αραίωση: 1 μέρος σε 6 μέρη νερό.
Τέλος, η χρήση του σε φορητούς οικολογικούς πυροσβεστήρες και μόνιμα αυτόματα πυροσβεστικά συστήματα τοπικής εφαρμογής είναι εφικτή. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται η αραίωση: 1 μέρος σε 3 μέρη νερό.

ΤΡΟΧΗΛΑΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ
Η τροχήλατη διάταξη CADDY PHAG είναι το ευέλικτο εκείνο πυροσβεστικό "εργαλείο", που εξασφαλίζει εξαιρετική ετοιμότητα και επάρκεια, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση, ενώ ελέγχεται και αναπληρώνεται με κατασβεστικό μέσο από τον ίδιο τον Χρήστη.
Κατασκευάζεται από υλικά εξαιρετικής ποιότητας και ασφάλειας.
Οικονομικά ανταγωνιστική σε σχέση με πολύ ακριβότερες σύγχρονες τεχνολογίες του εξωτερικού, με πλήρη τεχνική υποστήριξη και διάθεση ανταλλακτικών.
Αν σκεφθεί κανείς, ότι η βελτίωση του νερού με FLAMEOUT επιφέρει την μεγάλη αύξηση της κατασβεστικότητάς του και ότι ο τρόπος διαχείρισής του με τις δύο πυροσβεστικές διατάξεις P.H.A.G επιφέρει την οικονομία κατασβεστικού μέσου, τότε θα καταλάβει ότι πρόκειται πραγματικά για μια εξαιρετική λύση που μπορεί να αλλάξει ριζικά την φιλοσοφία της πυρόσβεσης σε πάρα πολλές εφαρμογές.
Με την συνεχή επίδειξη και την δοκιμαστική χρήση των διατάξεων P.H.A.G, επιτυγχάνεται η ικανοποιητική εκπαίδευση και υποστήριξη του Χρήστη στην κατάσβεση της πυρκαγιάς:


Η διάταξη CADDY PHAG μεταφέρεται και υποστηρίζεται εύκολα. 'Επιτυγχάνει την κατάσβεση μεγάλης ή εκτεταμένης πυρκαγιάς. Παρέχει στον Χρήστη την άνεση και την ασφάλεια να σβήνει γρήγορα και αποτελεσματικά την φωτιά, ώστε αυτή να μην εξαπλωθεί και μάλιστα να ενεργεί αυτός πολύ νωρίτερα από την άφιξη της εξωτερικής πυροσβεστικής επέμβασης.

ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Η μεταφερόμενη διάταξη MOBILE PHAG λειτουργεί με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία, όπως και η τροχήλατη διάταξη CADDY PHAG. Xρησιμοποιείται κυρίως στις περιπτώσεις εκείνες που η προσέγγιση στο σημείο της πυρκαγιάς είναι αδύνατη για την βαρύτερη τροχήλατη διάταξη CADDY PHAG. Στις περιπτώσεις αυτές, η αποθηκευμένη πίεση της τροχήλατης διάταξης, εφ' όσον συνυπάρχει στο σημείο της πυρκαγιάς, εξασφαλίζει την πολλαπλή χρήση της μεταφερόμενης διάταξης MOBILE PHAG με επιτόπου μετάγγιση της πίεσης, τουλάχιστον τέσσερεις φορές.


ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Ο Χρήστης εκμεταλλεύεται τον εξαιρετικό τρόπο διαχείρισης και εκτόξευσης του κατασβεστικού μέσου και σβήνει την φωτιά ή δημιουργεί εκτεταμένες ζώνες παθητικής πυροπροστασίας που θα εμποδίσουν ή θα καθυστερήσουν την μετάδοση της φωτιάς. Η χημική δράση του κατασβεστικού μέσου περιορίζει σημαντικά την αναζωπύρωση της φωτιάς, απαλλάσσοντας συνήθως από την πρόσθετη διαδικασία για αδρανοποίησή της.

Η αρχική προσβολή της φωτιάς πραγματοποιείται από μια απόσταση ασφαλείας μεγαλύτερη από 8 μέτρα,που φθάνει στο μέγιστο μήκος βολής 15 μέτρων, χωρίς την ύπαρξη αέρα.
Η μεγάλη δύναμη της εκτόξευσης, επιτρέπει την προσέγγιση σημείων που βρίσκονται σε ύψος, έως 8 μέτρα.
Η τροχήλατη διάταξη CADDY PHAG διαθέτει δύο λεπτές μάνικες, υψηλής αντοχής (έως 60 bar), με συνολικό μήκος σωλήνας 12,5 μέτρα, η κάθε μία, ενώ είναι εφικτή η χρήση μάνικας μήκους έως 50 μέτρα.
Κάθε μάνικα διαθέτει ειδικό ακροφύσιο ισχυρής εκτόξευσης, τύπου “ομίχλης” και διακόπτη ενεργοποίησης και ελέγχου. Με τον διακόπτη επιτυγχάνεται ο πλήρης χειρισμός της διάταξης από έναν ή δύο Χρήστες.
Είναι δυνατή η μεταφορά και χρήση της διάταξης με ιδιωτικό όχημα και η γρήγορη μετακίνησή της σε ένα διαφορετικό γεωγραφικό σημείο.

Η τροχήλατη διάταξη CADDY PHAG αποτελείται από τρια πυροσβεστικά δοχεία (2 κύρια και 1 βοηθητικό) χωρητικότητας 50 Lit το καθένα, που διαθέτουν εσωτερική αντιδιαβρωτική προστασία. Είναι πιστοποιημένα για την αντοχή σε πίεση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 97/23. Η διάταξη συμπληρώνεται με 2 δοχεία χημικού υγρού FLAMEOUT, βάρους 4 Kgr που επαρκούν για μια πλήρωση των δύο κύριων δοχείων.
Η διάταξη MOBILE PHAG αποτελείται αντίστοιχα από τρια πυροσβεστικά δοχεία, χωρητικότητας 12 Lit το καθένα και συνοδεύεται από 1 δοχείο χημικού υγρού FLAMEOUT, βάρους 4 Kgr που επαρκεί για μια πλήρωση των δυο κύριων δοχείων.

Στα κύρια δοχεία τοποθετείται από τον Χρήστη, πρώτα το χημικό υγρό FLAMEOUT και συμπληρώνεται με νερό μέχρι την πλήρωση των δοχείων που θα παραμένουν σε κατάσταση πυροσβεστικής ετοιμότητας, χωρίς πίεση. Το βοηθητικό δοχείο περιέχει αδρανές αέριο άζωτο με χαμηλή πίεση έως 20 bar, το οποίο εξασφαλίζει την δυναμική προώθηση του κατασβεστικού μέσου, διασυνδεόμενο με τα άλλα δύο δοχεία με ειδικούς ταχυσύνδεσμους. Η επαναπλήρωση του βοηθητικού δοχείου με αδρανές αέριο πραγματοποιείται στον χώρο του Χρήστη, από τεχνικό της κατά τόπον εξουσιοδοτημένης εταιρείας του Ελληνικού Δικτύου Ασφαλούς Πυροπροστασίας.

Η διάρκεια της συνεχούς πυροσβεστικής λειτουργίας της τροχήλατης διάταξης CADDY PHAG είναι 20 min περίπου, με την χρήση μίας μάνικας και 10 min περίπου με την ταυτόχρονη χρήση της δεύτερης μάνικας.

Η επίδειξη, η διάθεση, η τεχνική υποστήριξη και η εκπαίδευση, πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένους συνεργάτες του Ελληνικού Δικτύου Ασφαλούς Πυροπροστασίας.